HTML

Kelet-északi történetek

Friss topikok

  • Vidor Ágnes: Tudta, tudtam, hogy tovább kellet volna ott maradnunk! Klassz helyeken jársz, csak így tovább. (2014.06.15. 09:50) A tengerparton - folytatás
  • Róbert Andorné: Ne sajnáld se a pénzt, se az időt arra, hogy élményeket gyüjts. Ide már nem valószinü, hogy vissza... (2014.06.12. 08:03) A tengerparton
  • Róbert Andorné: Helyes a bőgés oroszlán!!!!!!!! (2014.05.09. 16:54) Ismét tél
  • RóbertKatalin: De jól hangzik! A locsolókannás virág tök szép! :-) Azok a kicsinek látszó légballonok tényleg kic... (2014.05.01. 11:00) Tavasz van végre!
  • nyulmama: Hó, de jó neked! Mármint Dániát illetőleg, nem a leadandó munkára gondoltam. Ez a Koppenhága, meg ... (2014.04.17. 21:59) Dán akarok lenni!

Az első meglepetések

2013.10.30. 22:01 Avril50

zverinas felé_a.jpg

- Meglepő, hogy milyen sokan beszélnek itt oroszul. Mármint nem úgy, hogy tudnak oroszul beszélni, hanem rendeltetésszerűen használják. Úton-útfélen orosz szót hall az ember fiataltól és időstől egyaránt. Ha a boltban nem érti az eladó, hogy mit akarok, bátran lehet neki oroszul mondani. Mosollyal nyugtázza, hogy az utazó ilyet is tud. Ahogy Tomas Venclova (akiről még sok szó lesz) írja, a litvánok - szemben a másik két balti köztársaság népével - nem tagadták meg az orosz nyelv elsajátítását. Viszont nem is "oroszosodtak el". Talán mert ebben a városban mióta csak létezik, folyton multikulturális élet folyt, számos nép és nyelv keveredett.

- Meglepő, hogy a fiatalok viszont mind tudnak angolul. Legyenek kávézóban kiszolgálók, a sportboltban eladók vagy átlagosan kinéző fiúk egy kocsmában. És szívesen beszédbe elegyednek az emberrel.

 Meglepő, hogy milyen sok itt a templom. Az útikönyv szerint az Óvárosban 26  van, de én néha százhuszonhatnak érzem. Meglepően sokan járnak is templomba. A reggeli misére hétköznap is özönlenek az emberek. Nagyon sokan látható jelét adják a vallásosságnak. Gyerekkoromban láttam utoljára, akkor is inkább idősektől, hogy a templom előtt automatikusan keresztet vetettek. Ezt itt most sokaktól és sokszor látom. Mások beugranak a templomba, térdet hajtanak, keresztet vetnek és mennek tovább. a minap két tíz év körüli gyereket láttam csak úgy üldögélni az egyik templomban. Iskola után, vagy iskola helyett. De nem úgy tűntek mint akik valami külső elvárásnak akarnak megfelelni ezzel.

- Meglepő, hogy mennyi itt a park, a fa, a zöldterület. Nem csak abban a városrészben, ahol lakom, és amiről szintén írok majd, hanem mindenütt. És folyamatosan gyűjtik a hullott avart nagy zsákokba és viszik - remélem komposztálni, de ha fűtenek vele az sem baj.

- Meglepő, hogy mennyire türelmesen vezetnek. A csúcsforgalomban a fő sugárúton valaki megelégeli a cammogást, simán  megfordul egy y-kanyarral. Bizonyos kereszteződésekben minden irányból minden irányba lehet menni, ráadásul a gyalogosok is ott mászkálnak. Lámpa nincs, valahogy megoldódik a helyzet mégis. Nem nagyon dudálnak, na jó, ha valaki már tíz perce ott vár és szerencsétlenkedik a bekanyarodással, akkor talán.

- Litvánia Köztársasági elnöke nő: Dalia Grybauskaite. Ebben a félévben Litvánia tölti be az EU Tanácsának soros elnökségét. Meglepő, de igaziból csak annak az utazónak, aki olyan országból jön, amelyik a múltjában él, hogy az itteni emberek számon tartják ezt és büszkék rá.

2 komment

Címkék: meglepetés orosz nyelv Vilnius

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr385607067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robertnem 2013.11.01. 14:58:56

Ezek valóban meglepő észlelések. Gondolom, hogy sok orosz család maradt Litvániában "Itt még mindig jobb lesz" alapon és ezek és ezek leszármazottai őrzik identitásukat. Különösen, ha az ország elég kulturált ahhoz, hogy ezt ne ellenezze, sőt, mint történelmének részét, ne tagadja meg. Érdekes az is, amit a közlekedésről irtál. És nincsenek balesetek? Az is meglepett, hogy északi ország lévén a növényzet még a viszonylag zordabb időjárás mellett is szines és élő. Irj további meglepő dolgokat, meg nem meglepőeket is, amik tetszettek Neked. Puszi

Helvetia 2013.11.02. 19:11:47

Eddig semmit nem tudtam Litvániáról, de most kezdem megszeretni :)
Én itt egy "észt" lánnyal ismerkedtem meg a francia kurzuson. Nagyon fura volt, hogy bármit kérdezett tőle a tanárnő az észt szokásokról, kultúráról semmire sem tudott válaszolni. Pl azt sem, hogy létezik-e a Happy Birthday észt változata. Után, amikor elmentem vele forrócsokizni kiderült, hogy ő szülei valójában oroszok, akik nem is tudnak észtül, ő is az iskolában tanult csak meg észtül. És megkérdeztem tőle, hogy akkor te inkább orosznak érzed magad? Erre azt válaszolta, hogy egyáltalán nem érzi magát orosznak, csak orosz az anyanyelve és egyáltalán nem érzi magát észtnek, csak ott él: ő konkrétan egy észtországi orosz, aki se nem észt, se nem orosz :) Dehogy bonyolódjon, német férje van és Svájcnak a francia részén lakik. Tehát észtül, oroszul, angolul és németül anyanyelvi szinten beszél és most tanul franciául.
süti beállítások módosítása