HTML

Kelet-északi történetek

Friss topikok

  • Vidor Ágnes: Tudta, tudtam, hogy tovább kellet volna ott maradnunk! Klassz helyeken jársz, csak így tovább. (2014.06.15. 09:50) A tengerparton - folytatás
  • Róbert Andorné: Ne sajnáld se a pénzt, se az időt arra, hogy élményeket gyüjts. Ide már nem valószinü, hogy vissza... (2014.06.12. 08:03) A tengerparton
  • Róbert Andorné: Helyes a bőgés oroszlán!!!!!!!! (2014.05.09. 16:54) Ismét tél
  • RóbertKatalin: De jól hangzik! A locsolókannás virág tök szép! :-) Azok a kicsinek látszó légballonok tényleg kic... (2014.05.01. 11:00) Tavasz van végre!
  • nyulmama: Hó, de jó neked! Mármint Dániát illetőleg, nem a leadandó munkára gondoltam. Ez a Koppenhága, meg ... (2014.04.17. 21:59) Dán akarok lenni!

Keresztek hegye (Kryzių Kalnas, Litvánia, Šiauliai közelében)

2014.03.15. 20:33 Avril50

keresztek hegye9_a.jpgA Keresztek hegye valójában egy vagy (nehéz megállapítani) több domb. Egy hatalmas mező közepén áll, jobbról egy patak, balról egy országút határolja. Az országút túloldalán szépen felszántva a föld, hamarosan kikel a kukorica vagy a grecska (hajdina), vagy amit éppen itt termesztenek.

A Keresztek hegye egyes források szerint már a kora középkorban, a pogány időkben is fontos spirituális hely volt, egy földvár is állt itt. Aztán valamikor, talán a 19. század első felében elkezdtek kereszteket állítani itt, az oroszok elleni sok felkelés egyikének áldozatai emlékére. Aztán sokasodtak a keresztek, és lassan igazi búcsújáró hely alakult itt ki. Valamiért a szovjethatalom nem nagyon szerette, ha a bekebelezett országok népe túlságosan vallásos volt, pláne ha a vallásosság nem csupán a nemzeti érzéssel, de a szovjetek/oroszok megszálló hatalma elleni tiltakozással is összekapcsolódott. Ezért aztán megjelentek a bulldozerekkel és nekiálltak nem csupán a kereszteket, de magát a dombot is eltakarítani. De a litvánok újra összehordták a dombot, és megint megjelentek a keresztek. Ez állítólag többször is megtörtént, de nem találtam arra igazán hiteles leírást, hogy hányszor. Mindenesetre a függetlenné váló Litvánia egyik fontos jelképe lett ez a domb és a rajta álló keresztek.

keresztek hegye3_a.jpgMa már természetesen senki sem akadályozza a hely látogatását és saját kereszt elhelyezését, ezt mindenféle híres emberek is megtették. Mostanra megszámlálhatatlan mennyiségű kereszt áll itt (becslések szerint most 200 ezer lehet) a két centistől a három méteresig, a művészien faragott Krisztus ábrázolástól az egyszerűen összeácsolt fakeresztekig. A nagyobb keresztekre kisebbek százait és rengeteg rózsafüzért erősítettek. Keresztbe-kasul bejárható az egész, kis ösvények vezetnek minden irányba. A legmegkapóbbak a saját kezűleg készített keresztek: mondjuk két száraz fadarab egy darab madzaggal összeerősítve, vagy vastag fonalból csomózott kereszt.

keresztek hegye6_a.jpgMindenképpen látni kell, de megvallom engem kifejezetten nyomasztott a hely. Sok, sok, sok. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr225862025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Róbert Andorné 2014.03.16. 08:23:31

Amint én hallottam, ez Litvánia egyik ismert idegenforgalmi helye, amit időnként még államfők is meglátogatnak, tiszteletből. Nem annyira vallási töltésü, mint inkább Oroszországgal szembeni ellenállás jelképe. Minden esetre megrenditő élmény lehetett. Biztos azonban, hogy utad során volt nem nyomasztó élményed is, irj erről is

RóbertKatalin · http://robertkatalin.blog.hu/ 2014.03.16. 20:51:47

Ahogy olvastam és néztem a képeket, én is arra gondoltam, hogy nagyon nyomasztó lehet. Nem vagyok túl spirituális, de ennek a helynek lehet egy erős és nem feltétlenül pozitív hangulata...
süti beállítások módosítása