HTML

Kelet-északi történetek

Friss topikok

  • Vidor Ágnes: Tudta, tudtam, hogy tovább kellet volna ott maradnunk! Klassz helyeken jársz, csak így tovább. (2014.06.15. 09:50) A tengerparton - folytatás
  • Róbert Andorné: Ne sajnáld se a pénzt, se az időt arra, hogy élményeket gyüjts. Ide már nem valószinü, hogy vissza... (2014.06.12. 08:03) A tengerparton
  • Róbert Andorné: Helyes a bőgés oroszlán!!!!!!!! (2014.05.09. 16:54) Ismét tél
  • RóbertKatalin: De jól hangzik! A locsolókannás virág tök szép! :-) Azok a kicsinek látszó légballonok tényleg kic... (2014.05.01. 11:00) Tavasz van végre!
  • nyulmama: Hó, de jó neked! Mármint Dániát illetőleg, nem a leadandó munkára gondoltam. Ez a Koppenhága, meg ... (2014.04.17. 21:59) Dán akarok lenni!

Egymás kezét fogva

2013.11.09. 20:14 Avril50

dombok_a.jpgA minapi nagy székelyföldi körülállásról jutott eszembe, hogy errefelé is volt nevezetes emberlánc, csak nem leválasztó, hanem összekapaszkodó. 1989. augusztus 23-ra, a Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának ötvenedik évfordulójára szervezte meg a már működő ellenzék a még létező Szovjetunión belül. A Molotov-Ribbentrop-paktum azzal ajándékozta meg a Balti államokat, hogy a II. világháború után, hipp-hopp besorolódtak a „szövetségbe forrt szabad köztársaságok” közé. Nyomatékosítsuk: nem „csupán” megszállták őket, hanem egy az egyben a nagy birodalom részévé váltak annak minden konzekvenciájával együtt.

Valahogy nehezen tudtak ebbe a ténybe belenyugodni, a partizánharcok el is húzódtak az ötvenes évek közepéig. (Aki még nem tette, olvassa Sofi Oksanen észt-finn írónő könyveit. Ezekről is ír, meg egyáltalán: nagyon jó.) Szóval szépen eltelt ötven év, és úgy gondolták a három ország lakói, hogy valahogy ki kéne fejezni közös vágyukat, sőt követelésüket a függetlenség iránt. Így alakult ki a gondolat, hogy a nevezetes napon alakítsanak egy élőláncot a Vilnius, Riga és Tallinn közötti közel 600 kilométeres szakaszon. És megszervezték, megcsinálták. Egyes források szerint kétmillió, mások szerint két és félmillió ember alkotta. Úgy, hogy a három országnak együtt volt nagyjából hétmillió lakosa. Van még mit tanulnunk.   

baltic way_a.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kelet-eszak.blog.hu/api/trackback/id/tr265622369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robertnem 2013.11.09. 20:49:05

Érdekes, hogy milyen keveset tudunk az északi kis államok történelméről. Vagy csak a magam nevében állapitsam ezt meg? Egy biztos, hogy ha van egy közös akarat, akkor ki alakul egy közös összefogás. Máshol.
süti beállítások módosítása